Wat is cannabis?

Cannabis wordt gewonnen van de hennepplant. Er zijn 2 soorten cannabis die geteeld worden. Dit is de cannabis Sativa en de cannabis Indica. Na alle waarschijnlijkheid is deze plant ontstaan uit centraal en zuid Azië en was het destijds een eenjarige bloeiende plant. Er zijn aanwijzingen dat deze plant al 6500 jaar geleden werd gebruikt in de Chinese Neolithische cultuur. Ook in Europa werd deze plant al van oudsher verbouwd voor de meest uiteenlopende doeleinden. Zo werd deze plant vroeger al gebruikt voor medicinale doeleinden zoals mania, hysteria, delirium, cholera en tetanus. Hennep werd gebruikt voor de productie van touw, textiel, verf, vernis en papier. De zaden werden gebruikt voor vis- en vogelvoer. Tegenwoordig maken ze van cannabis nog steeds veel verschillende producten, tot zelfs onderdelen van auto’s.

 

Cannabis wordt door de eeuwen heen ook gebruikt voor recreatief gebruik. In het 143e verhaal van 1001 nacht wordt al gesproken over de geschiedenis van de hasjiesj-eter.
Indica en Sativa zijn door de verschillende eeuwen heen onderverdeeld in vele andere soorten. Op dit moment zijn er gigantisch veel soorten die allemaal een bepaalde Indica/Sativa verhouding hebben, met allen ook hun eigen kenmerken en uitwerkingen.
Vandaag de dag wordt deze plant nog steeds geroemd om de vele mogelijkheden en er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd waarin bewezen wordt dat cannabis werkzame werking heeft bij bepaalde aandoeningen.

 

Als roesmiddel wordt Cannabis in verschillende vormen geproduceerd.
De bekendste vormen zijn:

 

  • Wiet: gedroogde bloemen van de vrouwelijke hennepplant. De THC is de werkzame stof van deze plant.
  • Hasj: de toppen met de THC kristallen worden geslagen op een zeef of doek. Vervolgens gezeefd en vermengd met de hars/olie van deze plant. Daarna wordt het geperst en zo ontstaat dan de hasj. De eerste slag is de beste kwaliteit. Hasj wordt meestal vernoemd naar het land van herkomst. Zo is er Afgaan, Maroc, Nepal en Libanon.
  • Hasjolie: Dit ontstaat door plantenresten onder te dompelen in alcohol. Zo wordt de werkzame stof opgelost. Vervolgens wordt de alcohol verdampt en ontstaat er een plakkerige vloeistof. Deze olie heeft een extreem hoge THC gehalte.

wiet

hasj

olie

Hasj en wiet worden meestal gerookt. Met tabak erbij wordt er dan een stickie of joint gerold om dat vervolgens te roken (blowen). Wanneer je een jointje rookt is het effect vaak al binnen enkele minuten merkbaar en kan wel tot 4 uur doorwerken.

Naast roken kan je wiet of hasj ook verwerken in eten. De meeste bekende vorm hiervan is spacecake. De werkzame stof die ervoor zorgt dat je stoned of high wordt is de THC. Het effect komt pas later opgang dan bij roken. Daardoor is het ook beter om eerst met een halve plak cake te beginnen en pas 30 minuten later de andere helft.

 

Voor de werkzame stof geld: “hoe meer THC, hoe heftiger het effect”, maar ook de stemming waar je in zit beïnvloed het effect. THC beïnvloed je waarneming. Kleuren en muziek worden veel intenser ervaren, je fantasie kan op hol slaan, maar je kan ook veel trek krijgen om wat te eten of de slappe lach krijgen.
Risico’s:

  • Het versterkt je gevoel, dus wanneer je depri bent kan dat gevoel ook versterkt worden.
  • Te hoge dosis kan angstgevoelens of een flinke dip veroorzaken. Duizeligheid, misselijkheid en zelfs flauwvallen kan gebeuren. Het enige wat je op dat moment kan doen is wachten te het over is. Andere personen om je heen kunnen je uiteraard proberen te kalmeren wat vaak helpt. Het risico van een te hoge dosis gebeurt het vaakst bij hele onervaren rokers of bij iets te veel eten van de cake.
  • Wanneer je stoned of high bent kan je reactievermogen, concentratie vermogen verminderen. Logisch nadenken kan daardoor moeilijker worden.
  • Mensen die kampen met psychische problemen of aanleg hebben voor psychotische stoornissen vormen een risicogroep. Het gebruik van hasj of wiet kunnen deze stemming verergeren.

 

Is hasj of wiet verslavend?

Je zou onderscheid kunnen maken tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. Lichamelijk afhankelijkheid wilt zeggen dat je lichaam gaat protesteren wanneer er met het middel wordt gestopt. Bij gebruik van hasj en wiet treedt dit niet op.
Ook heb je niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken en is het geen opstap drug die er voor zorgt dat je eerder harddrugs zult gaan gebruiken. Geestelijke afhankelijkheid dat je verlangt naar het middel. En dat kan bij een deel van de gebruikers, met name bij degenen die vaak gebruiken wel zo zijn. Dit geldt nog sterker wanneer je gebruikt om de aan de werkelijkheid te ontvluchten. Mocht je jezelf herkennen bij de bovenstaande symptomen, dan kan je hulp krijgen om van deze verslaving af te komen.

Hulp bij verslaving:

In Nederland zijn er tal van organisaties die kunnen helpen om van een verslaving af te komen.

Hieronder 3 organisaties die daar gespecialiseerd in zijn: