Als het aan de Tweede Kamer ligt kan volgens een nieuw wetsvoorstel alleen nog maar cannabis geteeld worden door kwekerijen die worden gecontroleerd door de overheid. Coffeeshops kunnen dan alleen nog van deze kwekerijen kopen.
Voor het eerst in de Kamer is er een meerderheid voor regulatie van de wietteelt, maar wordt het ook geaccepteerd in de Eerste Kamer…
Met het reguleren van wietteelt wilt Bergkamp (D66) hoge kosten terugdringen die aanwezig zijn bij de aanpak van het illegale circuit.
De meerderheid bestaande uit D66, PvdA, SP, Groenlinks, Denk, PvdD, VNL en 50Plus het voorstel steunen en hierdoor is er een meerderheid van 76 zetels behaald.
In juni gaf een grote meerderheid van gemeenten tijdens het jaarcongres van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) aan met een geregelde cannabisketen te willen experimenteren.
De VNG pleit voor lokale experimenten onder landelijke regie, die moeten uitmonden in een effectief landelijk beleid.
De commissie-Schneiders, die een rapport over drugsbeleid schreef, pleitte in november vorig jaar al voor een cannabiswet met strikte regels voor verkoop en productie van wiet, omdat het huidige gedoogbeleid een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit in de weg staat. In de bestaande situatie mag je wel cannabis verkopen (de ‘voordeur’), maar niet telen en aanvoeren (de ‘achterdeur’).
Wel is het verstandig dat de coffeeshops moeten meepraten over de manier waarop gecontroleerde teelt wordt geregeld. ”Wanneer consumenten het idee hebben dat coffeeshops alleen nog staatswiet verkopen, zullen zij massaal hun toevlucht zoeken tot de illegale markt”, vreest woordvoerster Myranda Bruin.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP denkt niet dat het voorstel van D66 de politie werk uit handen gaat nemen. “Een klein stukje van het traject wordt gereguleerd”, zegt hij tegen NU.nl. “En dat is prima. Maar de rest van het wiettraject blijft illegaal.”
Van de Kamp wil geen suggesties doen over welk besluit de politiek wel zou moeten nemen om de werkdruk voor de politiie op dit dossier te verminderen. “Dat is een andere discussie”, legt hij uit. “Maar er is op dit dossier momenteel heel veel beweging, ook buiten Nederland. Ik denk niet dat deze constructie die we nu kennen op de lange termijn houdbaar is.”