Er worden bijna dagelijks wetenschappelijke ontdekkingen gepubliceerd die gaan over de medicinale eigenschappen van cannabis, maar de meeste van deze ontdekkingen kun je vaak alleen lezen met een abonnement op bepaalde tijdschriften of websites.
Hierdoor blijft een groot deel van deze studies onopgemerkt door het grote publiek en de media.
Dit zijn de vijf recent gepubliceerde cannabis gerelateerde onderzoeken die de aandacht verdienen.
Het roken van cannabis geeft op de lange termijn geen schade aan de longen
Niet alle rook is gelijk maar in tegenstelling tot het roken van tabak, is het inademen van cannabisrook niet geassocieerd met nadelige veranderingen in de longen, volgens gegevens van een in december gepubliceerd artikel in het tijdschrift Annals of de American Thoracic Society.
Onderzoekers aan de Emory University in Atlanta onderzochten de blootstelling aan cannabis rook en de gezondheid van de longen in een grote representatieve steekproef onder Amerikaanse volwassenen in de leeftijd van 18 tot 59 jaar.
De onderzoekers melden dat de blootstelling aan cannabisrook niet geassocieerd was met een achteruitgang van de FEV1 (één seconde waarde) of schadelijke veranderingen in de spirometrie waarden van kleine luchtwegaandoeningen.
Zij rapporteerde verder dat blootstelling aan cannabisrook met een aantal beschermende effecten op de longen gepaard gaan, vooral bij mensen die langdurig tabak gebruikt hebben.
”De effecten van cannabis lijkt duidelijk anders te zijn vergeleken met het roken van tabak”.
Hun bevindingen zijn vergelijkbaar met die van een in 2013 behandeld artikel die in het zelfde tijdschrift gepubliceerd was, die concludeerde: ”Het gebruik van cannabis alleen leid niet tot aanzienlijke afwijkingen van de longfuncties.
De bevindingen van een beperkt aantal goed ontworpen epidemiologische studies wijzen niet op een verhoogd risico ook niet in de zin van longkanker of halskanker.
In het algemeen gezien zijn de risico’s op pulmonale complicaties bij regelmatig cannabisgebruik relatief klein, en zijn ze veel lager dan die van het roken van tabak”.
Alcohol geeft schade aan het brein, cannabis niet
Minder dan een jaar geleden, toen de mainstream media boordevol stond met koppen als: ” studies zeggen: regelmatig cannabis gebruik gaat gepaard met veranderingen aan het brein’‘, gebeurde er iets grappigs toen een team van wetenschappers van de Universiteit van Colorado en de Universiteit van Kentucky probeerde om deze onderzoeken over te doen, maar dan in een grotere en meer controleerbare studie van patiënten.
De studie vond uit dat het tegenovergestelde waar was en publiceerde dat artikel in de Journal of Neuroscience.
” we hadden MRI-scans van hoge-resolutie en onderzochten groepsverschillen van grijze materie en met behulp van op voxel gebaseerde morfometrie en vormenanalyse die geassocieerd werden met cannabis gebruik, in de nucleus accumbens, amygdala, hippocampus en cerebellum”.
De onderzoekers vatten in de januari editie in de Journal of Neuroscience de studie samen: ”Er zijn geen significante verschillen gevonden die van belang zijn tussen dagelijkse gebruikers en niet gebruikers in de vorm of de volume van bepaalde regio’s in de hersenen”.
zo concludeerden de wetenschappers in het onderzoek:
De resultaten geven aan dat wanneer er zorgvuldige controles zijn op alcoholgebruik, geslacht, leeftijd, en andere variabelen, er geen associatie is tussen cannabis gebruik en standaard volume of vorm afmetingen van de subcorticale structuren, het is onwaarschijnlijk dat cannabis gebruik op lange termijn schadelijke effecten heeft op de hersenmorfologie zoals dat bij andere drugs zoals alcohol wel het geval is.
Cannabis gebruik leid niet tot depressie
”Regelmatig cannabis gebruik is ook in verband gebracht met depressie, angst, en een verlies van motivatie” Dat zegt de online publicatie, ‘Marihuana: Facts for Teens,’ door het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse.
Maar is deze bewering wel waar? Nee, volgens de gegevens die online werden gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders, die meldt namelijk dat de toekomstige gevallen van ernstige depressie niet hoger zijn onder cannabisgebruikers in vergelijking met niet-gebruikers.
Onderzoekers concludeerden:” Onze resultaten bieden geen ondersteuning voor een verband tussen cannabisgebruik en een verhoogde incidentie van depressie (depressieve stoornis).
Integendeel, zij wijzen op een omgekeerde relatie tussen de twee, die kunnen worden toegeschreven aan de factoren van zelfmedicatie.
Eerdere studies hebben eveneens het begrip afgewezen dat cannabis geassocieerd is met een verhoogd risico op zelfmoord.
Om specifiek te zijn, een studie die in 2013 gepubliceerd is in het American Journal of Public Health rapporteerde een daling van de zelfmoordcijfers in staten die cannabis gelegaliseerd hebben, in vergelijking met staten die niet hebben gelegaliseerd.
”Zelfmoord onder mannen van 20 tot en met 39 jaar ging hard naar beneden in staten waar cannabis legaal is, de relatie tussen legalisatie en minder zelfmoorden onder jonge mannen is consistent met de hypothese dat cannabis gebruikt kan worden om om te gaan met stressvolle gebeurtenissen in het leven”.
Cannabis bezit een unieke veiligheidsmarge, in vergelijking met andere legale en illegale drugs
Ondanks dat overheden er regelmatig op aandringen dat cannabis één van de meest gevaarlijke stoffen is die de mens kent, een objectieve beoordeling van de veiligheid van de plant oordeelt dat cannabis relatief veilig is vergeleken met de meeste andere drugs, met name alcohol.
Een artikel op Nature.com van een internationaal team met Duitse en Canadese onderzoekers die afgelopen januari werd gepubliceerd, vergeleken de risico’s van de giftigheid van tabak, alcohol en cannabis.
Hun evaluatie concludeerde dat de risico’s van cannabis vaak ”overschat” is, terwijl de gevaren van drank juist vaak ”onderschat” zijn.
Zij concludeerden: ” Onze resultaten wijzen op het risicobeheer met de prioriteit in de richting van alcohol en tabak in plaats van illegale drugs als cannabis”.
Ook zeggen zei dat cannabis uit het criminele segment zou moeten worden gehaald omdat de harde aanpak niet opweegt, tegenover de overal te verkrijgen drank en tabak.
Mannen die cannabis roken hebben een verminderd risico op blaaskanker
Is het gebruik van cannabis beschermend tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker?
De bevindingen van een pas vrijgegeven studie in het tijdschrift Urology beweren dat het zou kunnen.
Onderzoekers aan de Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center op de afdeling neurologie beoordeelde de associatie van cannabisgebruik en het roken van tabak, en het risico op blaaskanker in een multi-etnische cohort van meer dan 80.000 mannen in de leeftijdsgroep van 45-69 jaar en over een periode van 11 jaar.
De resultaten?, terwijl mannen die sigaretten rookten 1,5 keer meer risico lopen op blaaskanker, mannen die alleen cannabis roken hadden 45 procent minder risico om met de ziekte te worden gediagnosticeerd.
Onderzoekers melden:“Na correctie van leeftijd, ras of etniciteit, en de body mass index, werd alleen het gebruik van tabak geassocieerd met een verhoogd risico op blaaskanker (HR 1,52), terwijl het gebruik van cannabis alleen werd geassocieerd met een daling van 45 procent op de kans dat blaaskanker zich ontwikkeld (HR 0,55)”
Deze studie is niet de eerste keer dat de onderzoekers een positief effect tussen het gebruik van cannabis en het ontstaan van kanker hebben geïdentificeerd.
In 2009 hebben onderzoekers van de Brown University al gemeld in een cohort waarbij meer dan 1000 proefpersonen aan deelnamen, dat het matig gebruiken van cannabis op de lange termijn een verlaagd risico geeft op hoofd- en halskanker.
Daarnaast is in het grootste case onderzoek ooit, waar de respiratoire effecten van het roken van cannabis onderzocht werden geen associatie gevonden tussen het inademen van cannabisrook en het risico op longkanker.
” Onze hypothese was dat er een positief verband zou zijn tussen het gebruik van cannabis en longkanker, en dat de vereniging meer positief met zwaarder gebruik zou zijn”, vertelde dr. Donald Tashkin, hoogleraar aan de David Geffen School of Medicine aan de Washington Post.
”Wat we in plaats daarvan vonden was zelfs een suggestie dat cannabis een beschermende werking kan hebben op de longen”.
Meer weten over medicinale mogelijkheden op cannabisgebied?, of leren hoe je zelf een cannabis plant kan kweken? neem dan eens een kijkje op www.weedforum.eu! bron wietblog