Vorig jaar werd tijdens een congres over het rijden onder invloed van cannabis en de risico’s gevraagd hoeveel dodelijke ongevallen worden veroorzaakt door cannabis gebruik.
”Dat is moeilijk te zeggen,” zegt Jeff Micheal van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).
”We hebben geen precieze schatting”, het beste wat hij kon vertellen was dat het aantal waarschijnlijk niet nul is.
Michael weet iets dat hoge politici en anti-cannabis activisten ofwel niet begrijpen of weigeren te erkennen: Hoewel experimenten aantonen dat cannabis de rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden, de effecten zijn lang niet zo dramatisch als die van alcohol, en met het meten van de wereldwijde gevolgen is bewezen dat het zeer moeilijk is om er een aantal aan toe te schrijven.
Dit blijkt uit een studie die de NHTSA heeft uitgebracht, in de eerste grootschalige studie naar risico’s van rijden onder invloed van andere drugs dan alcohol, vond de NHTSA dat, zodra de gegevens werden gecorrigeerd met verstorende variabelen, cannabisgebruik niet werd geassocieerd met een verhoogde kans op het krijgen van een ongeval.
Sommige nieuwsbronnen hebben de resultaten nauwkeurig gemeld, en sommige deden dat totaal niet, blijkbaar omdat sommige verslaggevers de studie daadwerkelijk lezen, terwijl andere alleen het persbericht van de NHTSA over namen.
Dergelijke onzorgvuldigheid misleiden politie medewerkers die worstelen met de vraag wanneer mensen te veel cannabis gebruikt hebben om nog te kunnen rijden.
Het helpt ook de anti cannabis activisten, die het vooruitzicht dat er meer bloed op de weg komt door het gebruik van cannabis zullen aangrijpen als belangrijke reden dat legalisatie niet oke is.
De NHTSA studie omvatte meer dan 3000 bestuurders die betrokken waren bij ongevallen, tijdens een periode van 20 maanden in Virginia Beach, Virginia, maar ook 6000 mensen die in het zelfde gebied reden tijdens die periode maar niet bij een ongeval betrokken waren.
logischerwijs, bleek dat het gebruik van alcohol sterk in verband staat met een zeer verhoogd risico om een ongeluk te krijgen.
Na correctie van storende factoren, was het risico op een ongeluk voor mensen met een bloed-alcoholgehalte (BAG) van 0.08 procent tweemaal zo groot dan voor nuchtere bestuurders.
Het was 6 keer zo hoog voor bestuurders met een BAG van 0.10 procent, en 12 keer zo hoog bij een BAG van 0.15 procent, maar het beeld van cannabis was heel anders.
Chaffeurs die positief getest waren voor THC hadden 25 procent meer kans om betrokken te raken bij een ongeval, maar zodra de onderzoekers de storende factoren als, geslacht, leeftijd, ras/etniciteit mee lieten tellen daalde het risico van 1.25 naar 1.05 en was statistisch gezien het risico niet meer significant aanwezig:
”Uit deze analyse blijkt dat de aanzienlijke toename van het risico op betrokkenheid bij een ongeval, die in verband staat met THC niet aanwezig is als we rekening houden met demografische variabelen.
Deze bevinding suggereert dat deze variabelen een grote invloed hebben om de cijfers dusdanig te beïnvloeden dat daardoor de cijfers een verkeerd beeld krijgen.
Als voorbeeld, de positief geteste THC bestuurders waren overwegend jonge mannen, hun risico op een ongeval kan meer worden toegeschreven aan de leeftijd en het geslacht dan aan het gebruik van cannabis”.
Verdere aanpassing voor het gebruik van alcohol maakte het risico op een ongeval met betrekking tot cannabis gebruikers gelijk aan die van bestuurders die negatief getest werden op alcohol en alle andere drugs.
Met andere woorden, de analyse die de NHTSA beschrijft als ”de meest nauwkeurig gecontroleerde studie die in zijn soort is uitgevoerd” geeft totaal geen bewijzen dat het gebruik van cannabis een verhoogde kans geeft op een ongeval.
Dat resultaat, constateren de onderzoekers, is vergelijkbaar met wat eerder ontworpen studies al hadden gevonden: een kleine of niet bestaande toename van het risico op een ongeval.
Diverse verslaggevers begrepen dit cruciale punt en kwamen met koppen voor hun artikel als: ”Geen verband tussen cannabis gebruik en auto ongevallen’‘.
Verslaggever Jesse Byrnes van The Hill’s meldde dat ”het gebruik van cannabis verhoogd niet het risico op een auto ongeluk’‘.
Onder de kop: ”Cannabisgebruik geeft geen verhoogde kans op een ongeval”, meldde David Shepardson van The Detroit News dat,”een studie van de overheid geen bewijs vond dat cannabis gebruik tot een hoger risico op het krijgen van een verkeersongeval leidt”.
Verslaggever Matt Ferner van CBS News, en Cristopher Ingraham van de Washington Post wezen juist op de onzekerheid van de invloed die cannabis heeft als het gaat om de veiligheid op de weg, wel met de nadruk dat alcohol een groter en duidelijker risico met zich meebrengt.
Daarentegen werd door USA Today verslaggever Chris Woodyard de studie samengevat op deze manier:
”Studie toont aan dat cannabis gebruikers meer kans hebben om betrokken te raken bij ongevallen.
Maar wijst er ook op dat cannabis meestal wordt gerookt door jonge mannen, de groep met de hoogste ongevallen cijfers”.
Dat is een misleidende manier om de resultaten te beschrijven, aangezien de controle voor demografische variabelen en alcoholgebruik de associatie tussen cannabis en de kans op een ongeval elimineerde.
Zo zie je maar weer dat je door iets een andere omschrijving te geven de verkeerde indruk zo gewekt is.
Woodyard benoemd ook een andere studie die de NHTSA deed: the National Roadside Survey of alcohol and drug use by drivers, waaruit bleek dat het aandeel van bestuurders die in het weekend positief op alcohol getest waren gedaald is van 12,4 procent in 2007 naar 8.3 procent in 2013/2014, terwijl mensen die positief getest werden voor andere geneesmiddelen steeg van 16.3 procent naar 20 procent.
Cannabis was de grootste stijger, die ging namelijk van 8.6 procent naar 12.6 procent.
De kop die boven het verhaal van Woodyard’s verhaal stond: ” De studie vind nieuwe bedreigingen voor rijders onder invloed van drugs.”
Aangezien het onderzoek aantoont dat als de storende variabelen zoals gebruikelijk geëlimineerd worden ”dopers” en ”druggies” niet meer kans hebben om een ongeluk te krijgen dan geheelonthouders, de aard van de dreiging waar USA Today het over heeft is nogal wazig te noemen.
Washington Post verslaggever Ashley Halsey maakte een soortgelijke fout in een artikel met de kop “Minder mensen rijden dronken, maar drugsgebruik op de weg neemt toe”:
”Er zijn minder dronken bestuurders op de weg, maar hun plaats is ingenomen door mensen die high zijn van cannabis en medicijnen … .
NHTSA voerde een tweede studie uit om te bepalen of het roken van cannabis het risico op ongevallen verhoogd.
Zij vonden dat het zo was, maar een toevoeging zegt dat cannabis gebruik het meest voorkomt bij een groep die reeds een hoog risico op ongevallen heeft: jonge mannen”.
Het is gewoon niet juist om te zeggen dat de NHTSA studie vond dat ” het roken van cannabis het risico op een ongeval verhoogd”, omdat uit de studie iets anders naar boven komt.
Bovendien is het een vergissing om de bestuurders die een bepaald percentage THC in hun lichaam hebben te omschrijven als zijnde High of stoned.
Het NHTSA merkt op: ” Drugs tests geven niet aan dat mensen teveel gebruikt zouden hebben”, omdat detecteerbare bloedspiegels een verstoring kan veroorzaken.
Terwijl de verschillende concentraties alcohol in het bloed of in de adem goed begrepen is, is er weinig bewijs beschikbaar met welke concentraties van andere geneesmiddelen de prestaties van de bestuurder beïnvloed wordt.
”Vandaar dat specifieke drug concentraties niet betrouwbaar zijn met in welke mate bestuurders belemmert worden”.
Deze opmerking is uiteraard relevant voor de discussie over de vraag hoe het rijden onder invloed van cannabis te definiëren.
Colorado en Washington, de eerste staten die recreatief cannabis gebruik gelegaliseerd hebben, houden een willekeurige standaard aan van vijf nanogram THC per millimeter bloed, dat criminaliseert het rijden voor veel reguliere cannabis gebruikers, ook als ze geen last hebben van het gebruik.
Andere staten hebben een ”Zero tolerance” beleid, waardoor mensen die aangehouden worden met THC in het lichaam, ook als het al van dagen er voor is, strafbaar zijn en niet mogen rijden.
Het feit dat bestuurders vaak geklasseerd worden als zijnde ”onder invloed” kunnen namelijk gewoon nuchter zijn, dit kan verklaren waarom het zo
moeilijk is om de bijdrage van cannabis bij verkeersongevallen te meten.
Als veel of de meeste van de bestuurders die positief testen voor THC (Zoals in de Virginia Beach studie) of cannabis metabolieten (zoals in de Colorado studie) in feite totaal niet onder invloedhoeven te zijn van cannabis, deze personen kunnen de mensen die wel onder invloed zijn verbergen.
” Hoewel de resultaten van de studie niet eenduidig zijn met betrekking tot de kans op een ongeval die in verband staat met drugsgebruik door bestuurders,’‘ waarschuwt de NHTSA: ” Deze resultaten wijzer er niet op dat drugsgebruik in het verkeer zonder risico’s is”.
Met andere woorden het feit dat mensen die onder invloed zijn van cannabis als groep niet anders uit de studie komt dan mensen die geen alcohol of drugs gebruiken betekent niet dat het slim en veilig is om achter het stuur te kruipen als je onder invloed bent van cannabis.
Bij medicinale cannabis gebruikers kan het na een aantal weken gewoon mogelijk zijn om een auto te besturen, doe dit alleen in overleg met een arts!
Het feit is dat cannabisgebruik gepaard gaat met het minder drinken van alcohol, waardoor je zou kunnen zeggen dat legalisatie het aantal verkeersdoden zal verminderen, zoals studies uit 2014 aangeven. bron cannabis nieuws