Patiënten die medicinale cannabis gebruiken ervaren een positief effect op hun klachten. Dat concludeerd het Trimbos-instituut die daar onderzoek naar heeft gedaan, in samenwerking met het Bureau voor Medicinale Cannabis.
Het is al lang bekend dat cannabis effectief kan zijn tegen (pijn)bestrijding van enkele chronische ziektes. Vooral de pijnklachten verminderen die met deze ziektes gepaard gaan. Het gebruik van cannabis heeft vaak een kalmerende en rustgevende werking. Sinds 2003 is het in Nederland mogelijk om cannabis voor medicinaal gebruik voor te schrijven door doktoren. Apothekers mogen het dan het op recept leveren. Voor de levering en productie van de medicinale cannabis is het Bureau voor Medicinale Cannabis van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verantwoordelijk.
Er is voornamelijk oorzaak gedaan naar het effect via orale toediening (druppels of tabletten). Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan naar de inhalatie van de medicinale wiet, terwijl dit juist de meest gangbare manier is.
102 patiënten zijn geworven voor dit onderzoek. Deze hebben een uitgebreide vragenlijst ingevuld. In deze vragenlijst stond onder meer wat hun medische achtergrond was en hoe ze het effect van medicinale cannabis ervaren. De patiënten hadden aandoeningen zoals: M.S., aids en kanker. Bij 85% vn deze patiënten bleek die cannabis een positief effect te hebben. De mate van voldoening van het effect was erg hoog. Afhankelijk van de farmacologische samenstelling van de medicinale cannabis waren er wel verschillende bijeffecten zoals verhoogde eetlust, maar ook verhoogde angst te zien.