De 37-jarige Liekje Nepes, die al sinds haar 16de lijdt aan een progressieve spierziekte, is ten einde raad. De alleenstaande moeder uit Spijkenisse staat sinds kort op straat vanwege de vondst van een hennepkwekerij op haar zolder. Ze kan nergens meer terecht omdat ze vijf jaar lang is uitgesloten voor een huurwoning.
Nepes zegt alles al te hebben geprobeerd, maar de opvanglocatie in Spijkenisse zit overvol. En bij de gemeente Nissewaard krijgt ze nul op het rekest, vertelt ze. Haar 15-jarige zoon heeft ze nu bij zijn vader in Den Haag ondergebracht. En zelf slaapt ze tijdelijk op de bank bij een vriendin, maar daar kan ze ook niet eeuwig blijven. ,,Maar waar moet ik dan heen? Het enige dat ik kan doen, is doordraaien. Dan word ik tenminste ergens opgenomen.”
Haar gezondheid, die al niet zo best was, is door deze ellende flink achteruit gegaan, vertelt ze. Nepes lijdt aan spierdystrofie, een ziekte waarbij de spierkracht langzaam afneemt door een afbraak van de spiercellen. ,,Je kan heel oud worden, maar het doet heel veel pijn.” Daarom slikt ze ook morfinepillen.
Plantjes
Maar hoe kwamen die plantjes dan op die zolder? Nepes beweert dat haar ex-vriend misbruik heeft gemaakt van haar kwetsbare situatie. Ze zou er niets van af hebben geweten. ,,Ik was in die tijd zo moe. Ik heb drie maanden lang alleen maar geslapen en was hooguit een paar uur per dag wakker. Ik sliep al die tijd beneden. Vrienden brachten me naar boven om te douchen.”
Op 13 november 2016 lag ze nog steeds versuft op de bank, toen de politie bij haar inviel. Boven op zolder troffen de agenten bijna 300 hennepplantjes aan. ,,Ik kwam daar zelf nooit, want daar kan je alleen komen met een vlizotrap. Daar kon ik in mijn toestand onmogelijk op”, zegt ze. De politie geloofde haar echter niet en hield haar aan.
Van de woningcorporatie kreeg ze het aanbod om zelf de huur op te zeggen, maar dat weigerde ze. ,,Want ik heb niets gedaan”, beweert ze stellig. Ja, ze was zo stom geweest om haar ex-vriend te vertrouwen. ,,Maar je bent in mijn situatie een heel makkelijk doelwit.”
Mishandeling
De rechter achtte echter bewezen dat zij wel degelijk op de hoogte was van de hennepkwekerij en dat de huisuitzetting rechtmatig was. Volgens vestigingsmanager Joost Mayer van wooncorporatie Maasdelta is het algemeen beleid van woningcorporaties om het huurcontract te ontbinden bij de vondst van een hennepkwekerij. ,,Wij zijn er ook niet op uit om mensen op straat te zetten. Aan de andere kant veroorzaakt een hennepkwekerij zulke gevaarlijke situaties dat wij niet tolerant kunnen zijn.”
Hij wijst erop Nepes zich had kunnen inschrijven bij een andere corporatie als ze meteen had meegewerkt aan het ontbinden van haar contract, omdat ze toen nog niet geregistreerd was als kweker.
Een woordvoerder van de gemeente wijst erop dat de woning van Nepes destijds ook is gesloten door de burgemeester omdat er werd gedeald en een minderjarige jongen was mishandeld. Zij adviseert Nepes om zich te melden bij het Leger des Heils of de gemeente. ,,Dan kijken we of er een oplossing is voor haar.”